Как винопроизводителите във Валполичела произвеждат едно от най-хубавите вина в Италия?

Изсушителите Master и винеиндустрията

Изсушителите често са използвани в хранителната индустрия за сушене на плодове, зеленчуци или семена. В този отрасъл на производството необходимата влажност и температура на въздуха са много важни, изсушителите помагат да се подържат подходящите условия. Малко известно, но въпреки това много интересно и професионално приложение за този тип устройства е сушенето на грозде за производството на най-висок клас вино, точно както във валполичелската виноидустрия.


Source: www.it.wikipedia.org

Валполичела е красиво кътче в северна Италия, пет плодородни долини, намиращи се между Верона и гардското езеро. Валполичела има едни от най-старите традиции във винопроизводството в света, датиращо от 2 500 години! В действителност, римската армия завладява тази територия , наречена по онова време Галия Цисалпина , полетата Валполичела вече били покрити с лозя,а производството на вино вече процъфтява . Почвата тук е благоприятна за лозя, климатът е мек поради близостта на езерото Гарда, а естествените пещери са на разположение за отлежаване на виното.

Днес, валполичелските земи продължават да са пейзаж от красиви хълмове покрити с перфектни лозя, рози и няколко „Кантин“ винарски заводи, произвеждащи висококачествени вина, оценени по целия свят.

Главно във Валполичела се отглеждат три сорта грозде: Корвина, богат на цвят и размер, Рондинела, богат на аромат и Молинара, с лек кисел привкус. Смесвайки сока на тези сортове грозде в различни пропорции, вино-експертите създават най-добрите вина, перфектно съчетание на вкус, аромат и свежест.

Прeди 25 века , винопроизводителите във Валполичела са разработили специален начин за производство на вино.


Source: www.it.wikipedia.org

По време на узряването на реколтата, сортовете грозде са разделени: някои сортове се берат и пресоват веднага, за да създадът шира. Други сортове, най-добрите, се берат , но не се пресоват. Тези сортове грозде се полагат върху дървени решетки, а след това се оставят на сухи и проветриви места , обикновено под покривните плочи на винарските заводи. Гроздето се суши няколко месеца, преди да бъде пресовано. По време на тези месеци, загубата на влажност подобрява съдържанието на захар в гроздето. В допълнение, благоприятните и уникални форми развиват нови благородни аромати от същото грозде.

Днес, в модерната виноиндустрия, изсушителите Master помагат на природата да контролират този критичен и дълъг процес на изсушаване и гарантират, че нивото на влажност е идеално, за да се постигне най-добрата комбинация от от захар и вкус.

Веднъж, когато ферментацията на ширата е приключила, изсушеното грозде се пресова, за да се добие новият сок. Новият сок се смесва с вече добитата шира и новата ферментация започва от самосебе си, обогатяване на ширата с нов алкохол и вкус. Произведеното вино с тази комплексна технология е наречено „Valpolicella double fermentation“ или „Valpolicella Ripasso“.

Само изсушеното грозде също може да бъде използвано за производство на вино. В този случай виното е по-силно и по-наситело на вкус . Две вина от висок клас се произвеждат по тази технолигия : Амароне и Речиото.

-Амароне е червено вино с превъзходен и комплексен вкус, постигнат благодарение на процеса на изсушаване и с отлежаване на гроздето. Алкохолното съдържание е високо, поради високото съдържание на захар в ширата. Това е едно от най-добрите италиански вина, продавано за около 100 евро бутилката.

- Речиото е ароматно сладко червено вино. Речиото се прави от същото изсушено грозде като Амароне, но процесът на добиване на шира е преждевременно изкувствено спрян, намалявайки темпетарурата. Това води до трансформацита в алкохол само на част от захарта. Следователно виното има високо съдържание на натурална захар, това прави Речиото едно от най-предпочитаните десертни вина на пазара, с цена над 80 евро за бутилка.

Благодарение на модерните разработки и усторойства днес като изсушители Master, производството на вино значително се улеснява. В същото време, оставя много високо ниво на изтънченост и произведеното вино е с най-добро качество.




Master професионални иазсушители се използват по време на производството на вино, за изсушаване на гроздето, а след това за регулиране на климата в избата, където виното отлежава.

Master професионални изсушители се характеризират с висок капацитет, издържливост и ефективност. Те могат да бъдат използвани продължително дори и в много сурови условия. Изцяло автоматичната контролна система, вградения хидростат и резервоара за вода, правят използването им много лесно.