Избор на изсушители - често задавани въпроси


Най-често задаваните въпроси касаещи избора на изсушител, предложени от Master Climate Solutions.

Как да изсушим?

Най-добрия начин за премахване на излишната влага от помещението е чрез използване на изсушител. Детайлна информация относно различните методи на изсушаване можете да откриете тук методи за изсушаване .


За какво се използват изсушителите?

Изсушителите се използват за намаляване на количеството на вода във въздуха, като по този начин се изсушават обекти заобиколени от въздуха. Подробна информация за работата на изсушителите можете да намерите тук принцип на работа на кондензационни изсушители.


Колко време отнема изсушаването?

Времето за изсушаване зависи от няколко фактора, най-важните са температурата на въздуха и влажността, кубатурата на помещението, ефективността на изсушителя и притока на влага. Всичко това затруднява установяването на определено време за изсушаване. Изсушаването може да отнеме от няколко часа, до няколко дни.


Как можем да направим изсушаването най-ефикасно?

Ефективността на изсушаването може да се увеличи, като поставите изсушителя в центъра на помещението. Обработеният въздух трябва да може да циркулира свободно. Повече информация за правилна работа на изсушителя може да се намери тук компресорен изсушител.


Ще се изключи ли изсушителя автоматично, когато достигне зададените параметри?

Изсушител оборудван с хидростат, ще се изключи автоматично, когато достигне предварително зададената желана влажност. Трябва да изчакате известо време, тъй като влагата в околността може да увеличи влажността на въздуха. В този случай изсушителя ще се включи отново.


Какво е хидростат?

Хидростата е автоматизиран елемент, който контролира работата на изсушителя. Изключва изсушителя, когато влажността достигне предварително зададените стойности.


Защо изсушителя събира малко вода?

Ефективността на изсушителя зависи от параметрите на въздуха, който обработва. Спадането на температурата понижава ефективността на охладителната система на уреда. В резултат на това, намалява количеството на кондензаираната вода. Ефективността може да се повлияе от замърсен въздушен филтър или топлообменник. Запознаването с инструкциите за употреба е много важно.


Как да изберем най-подходящият изсушител?

Най-добрият, но и най-сложен начин е, да се изчисли притока на влажност, което позволява да се избере най-подходящият изсушител. Модела на изсушителя можем да изберем и чрез графиките представени в характеристиките на моделите. Ако знаете температурата и влажността на въздуха в помещението, в което ще използвате изсушителя, ще можете по-лесно да изберете правилния уред. Други методи за избора на изсушители са описани тук как да изберем изсушител.


Могат ли да се изсушават няколко помещения едновременно?

Изсушаването на няколко помещения с един уред е възможно, но по-добрия и по-бърз вариант е да ги сушите последователно.


Къде да поставя изсушителя?

Най-добре е да поставите уреда в средата на помещението.


Може ли да проветрявам помещението, в което работи изсушителя?

Кондезационните изсушители трябва да работят в затворени помещения, така че не можете да проветрявате, докато уреда работи.


Може ли да затопля помещението, в което работи изсушителя?

Може да затопляте помещението, което сушите. Температурата в помещението не трябва да надвишава зададените градуси в характеристиките на уреда. Обърнете внимание, че не трябва да насочвате източника на топлина директно към изсушителя, двата уреда трябва да са на разстояние един от друг.


Изсушителя променя ли температурата в помещението?

Кондезационните изсушители повишават температурата в помещението, в което работят. Това става в зависимост от обема на помещението. Изходящият въздух от изсушителя може да е с 3-8°C по-топъл от входящия.


Може ли да прелее кондензата от резервоара на изсушителя?

Изсушителите са оборудвани с датчик, който изключва уреда, когато резервоара се напълни. Това предпазва от преливане.


Колко често трябва да изпразваме резервоара?

Изсушителя сигнализира, когато резервоара е пълен и трябва да се изпразни.


Какво ще се случи, ако избира изсушител с недостатъчна ефективност?

Използването на недостатъчно мощно устройство ще увеличи значително времето и разходите за сушене. Това обаче, може да ви предпази от достигането на нивата на по-малко от 50% относителна влажност.


Какво ще стане, ако избера изсушител с по-висока от нужната ефективност?

Избора на по-мощен, от необходимия уред, ще ви струва по-скъпо и няма да използвате пълния му потенциал. От друга страна, закупуването на по-мощен уред ще ви осигури по-бърз резултат и ще можете да го използвате в по-големи помещения.


Какво е оптималното ниво на влажност в жилищни помещения?

Приема са, че относителната влажност на въздуха, която осигурява комфорт е между 30 и 65%. Оптималния диапазон е между 40 - 50%.