Съседът ми е наводнил апартамента - какво да правя? Как да изсуша мокри стени?


Ако някога сте били наводнявани от съседите ви или щрангова тръба е избухвала, вие сте добре запознати с последствията от такова събитие. Първо - щети по апартамента,т.е мокри стени и неприятна миризма на влага. Второ - забавяне от страна на застрахователните компании. Трето - перспективата за разходи, свързани с поправката на щетите и обновяване на апартамента.

Нещо подобно се случило с Елзбиета. Повредена водна клапа била забелязана чак след появата на мокри петна по стената. Оказало се , че водата е протичала от дълго време. Елзбиета започнала да се притеснява, когато мокрите петна се появили на стената в края на ноември 2010. В началото, решила че е заради неефективно отопляване, но петното ставало все по-голямо. Накрая, когато експертите открили повредената водна клапа, петното било 1.5м на дължина и 0.5м на ширина. Като допълнение, в стаята имало интензивна миризма на влага и плесен и мазилката започнала да пада от стената.

Елзбиета не можела да започне поправката преди завършването на процедурата по корекция на загубата. Все пак, експертите я посъветвали да използва изсушител, за да изсъхнат стените, междувременно.

Поставен бил кондензиращ изсушител DH 721 в стая 10м2 (погледнете съседната снимка). Това е типичен модел, създаден за изсушаване на малки пространства. Работейки по няколко часа всеки ден, този изсушител събрал 25л вода за една седмица. Стената започнала да изсъхва и по-важно, неприятната миризма на влага изчезнала. За да предодврати последвало намокряне, Елзбиета използвала изсушителя за цял ден на всеки 2-3 дни. Изненадващо е, че дори и след месец работа, изсушителят събрал още 5л вода. Това показва колко много вода е прииждала в апартамента на Елзбиета за няколко дни.

Въпреки че собственикът на апартамента още чакал за главен ремонт на стаята, тя е доволна, че е успяла да избегне разрастването на плесента, както и че стената не е повредена безвъзвратно. Изсушителят, се оказал идеалният изход от ситуацията. Също е хубаво да се добави, че ще бъде много трудно да се изсуши стена като се използва само отоплителната система. На много ниска зимна температура, стигаща до -15оC, е просто невъзможно да изсъхнат стени по естествен начин. От друга страна, ако Елзбиета беше почакала да дойде по-топло време, щеше да се развие опасна плесен по стените. Изсушителят успял да премахне всяка мокрота от стената, за сравнително кратко време, в същото време предодвратява неприятните последствия от повредената водна клапа. Стената сега е суха(февруари 2011) и поправката е започнала чак сега.


Изсушителите също вършат много добра работа и за наводнени тавани и гаражи, както и за къщи повлияни от наводнения. На разположения са голям избор от Мастър Изсушители, така че всеки да може да си избере най-подходящото според собствените нужди - големина и тип на пространство, както и големината на щетите. Избирането на правилния модел гарантира ефективността на изсушителния процес.