Незаменими за всеки строителен обект - мобилни отоплители на въздух

Преносимите отоплители на въздух са един сигурен начин за бързо отопление на различни помещения и части от помещения. Когато други решения за отопление се провалят или условията не позволяват такива решения, мобилните отоплители със сигурност ще доставят необходимата топлина. Те могат да се използват както в закрити помещения, така и в открити пространства.

Малки, лесни за употреба, с бърз старт и най-вече преносими – това ги прави желани от професионалисти в строителството, селското стопанство и промишлеността, както и от направи-си-сам ремонти и дейности. Без значение от ситуацията и условията, колкото и екстремни да са те, винаги ще намерите модел, който може да използвате. Списъка с модели, от който можете да избирате е дълъг, тъй като са налични електрически, дизелови и газови отоплители. Това ви дава свободата да изберете модел, който отговаря на вашите нужди и условия.

Преносимите въздушни отоплители могат да бъдат разделени на такива, предназначени да работят както на големи обекти, строителството и ремонт на пътища, паркинги и т.н., както и за довършителни работи в къщи, апартаменти или обществени сгради. Фактът, че те могат да се стартират във всеки момент и са винаги готови за действие, е огромно предимство. Те също така елиминират необходимостта от инсталиране на други видове скъпо отопление.

Дизелови отоплители

Дизеловите отоплители са едни от най-популярните устройства, използвани на строителни обекти, за изсушаване на сгради, затопляне на затворени пространства или дори размразяване на машини през зимата. Тяхната устойчивост на студ, висока трайност и ефективност, ги прави идеален избор за строителната индустрия, наред с останалите им приложения.

Дизеловите отоплители могат да бъдат с директно или индиректно изгаряне. Списъкът с приложения на индиректните отоплители е дълъг, те са перфектно решение за отопление на затворени пространства, където хората работят и вентилацията е слаба. Благодарение на своят топлообменник, отоплителите произвеждат 100% чист въздух, като същевременно ефективна циркулация осигурява равномерно разпределение на топлия въздух. Възможността за свързване с гъвкави тръби за дистрибуция на топлия въздух, е друго предимство. Устройството може да се монтира на открито, а затопления въздух се доставя в помещението чрез топлоустойчиви гъвкави тръби. Този вид отоплители често се използват за отопление на работните палатки, използвани за ремонт на пътища, ремонт на тръбопроводи и т.н.


От друга страна, директните дизелови са добро решение за отопление на строителни обекти, както и например за да се ускори процеса на сушене на бетон. Трябва да се помни обаче, че те не разполагат със затворена горивна камера, така че трябва да се използват само в добре проветрени помещения или на открито.

Повечето отоплители могат да бъдат свързани към стаен термостат, което ги прави и по-ефективни. Те също така са оборудвани с колела и удобна дръжка за улесняване на транспортирането им. Тези отоплители имат голям дебит на отработвания въздух, което дава възможност за бързо и ефективно отопляване на всяко помещение или работното място. Най-малките директни отоплители имат дебит от 280 m3 / ч или повече, а при индиректните модели най-висока производителност може да достигне до 12 500 m3 / ч. Разходът на гориво е сравнително нисък - например прибл. 3,7 кг / ч за 44 кВт при моделMaster B 150 .

Отоплители на пропан-буртан

Газовите отоплители също често се използват в строителството. Те се използват, когато освен горещ въздух е необходима и влага, например да се втвърди варова мазилка. Следва обаче да се подчертае, че те могат да се използват само, когато е налична добра вентилация и когато хората не работят в отопляваното помещениет. Този вид устройства се представят добре в малки обекти и са относително евтини за използване. Те са преносими, което означава, че са лесни и за транспортиране, и за употреба. Също могат да се използват и в други приложения, например моделите с електронен старт, могат да бъдат свързани към стаен термостат. Комплекта за свързване към няколко газови бутилки, позволява по-рядка смяна на празните бутилки.

Електрически отоплители

Електрически отоплители могат да бъдат използвани като непрекъснат източник на топлина, който се използва често и при ремонтни работи. Те са много подходящи за по-малки, временно отопляеми стаи или за отопление в случай на по-малки довършителни работи. Те са особено подходящи за бояджии, шпакловчици и фаянсаджии, тъй като се използват лесно и бързо. Няколко модела с различни параметри са на разположение, което позволява лесно да изберете правилния модел.

Едно от техните предимства е тихата им работа, без дим, влаг и миризми. Налични са модели позволяващи свързване на гъвкава тръба за разпространение на горещ въздух, което ги отличава от другите електрически отоплители. Някои хора може би се притесняват от високите експлоатационни разходи на този вид устройства, но тяхната 100% ефективност и безпроблемна инсталация, са предимства омаловажаващи всичко друго.


Избор на необходима мощност

Преди да избора на модел отоплител, трябва да се определи минималната необходима мощност за съответното помещение. Обема на помещението, което ще отоплявате (V), желаната вътрешна температура (ΔT) и коефициента на топлинна изолация (K), трябва да се вземат под внимание.

V x ΔT x K = kcal/hСлед изчисляване на необходимата топлинна мощност, отоплителя може да бъде избран в зависимост от предназначението му, вида на гориво, ефективността, ената или други фактори. Незабравяйте, че е необходима вентилация в отопляваните помещения.

Преобразуване на мерни единици за мощност

1 kW = 860 kcal/h
1 kcal/h = 3,97 Btu/h
1 kW = 3412 Btu/h
1 Btu/h = 0,252 kcal/h