Технологичният Университет не се страхува от студа

Само след няколко месеца Технологичния Университет в Познан ще може да се похвали с Мехатроника, Биомеханика и Наноинженерен Център, които са в процес на изграждане на улици „Berdychowo” и „John Paul II“ в Познан. Компанията Budimex S.A. спечелила търга за изграждането, планира да завърши строителните дейности до септември 2011г.


Въпреки суровите условия, причинени от много ниски, под нулата температури, в края на 2011 г., строителството не е спряно. Това високотехнологично съоръжение на площ от 3 784.4 кв. м ще има пет, етажа с обща площ от 15 610 кв. метра. То ще включва учебни зали, лаборатории, лекционни зали, както и зелени тераси, позволяващи на учениците и учителите да си починат и да се отпуснат.

Точно сега, строителството е почти на груб строеж. Острата зима не е пречка за екипа по изграждане, който смята да завърши обекта, както е планирано. Актуални технологични решения, както и машините, и оборудването, използвани в строителството, дават възможност за продължаване на работата, дори и в лошо време.

„През зимата, когато температурата навън падне,отоплителите на въздуха са абсолютно необходими", казва строителен инженер Якуб Вавржиниак." Те са един от елементите, които ни позволяват да продължим да работим."

Пространството между етажите, където скоро ще бъдат изградени стени и прозорци, се покрива с фолио, така че топлият въздух да не избяга твърде бързо. При обект с толкова голям обем, е трудно да се поддържа постоянна температура над нулата на целия обем, особено когато температурата е толкова ниска. Но както се оказва, повишаването на температурата на обекта само с няколко градуса гарантира, че строителните работи могат да бъдат продължени.

По време на строителството на CMBiN, Budimex използва два 44 кВт директни дизелови отоплители (Master B 150), както и по-ефективни индиректни дизелови отоплители. Последните, с мощност от около 80 кВт и с много голям обем отработен въздух от 3300 m³ / ч, с температура на изходящия въздух от 105 ° C. Трябва да се спомене, че тези устройства са много удобни за използване, благодарение на тяхната мобилност и мигновенна готовност. Отоплителите затоплят колоните, таваните и стените, което позволява изливането на бетон в последователни части на сградата . Отоплението също така ще гарантира, че изискванията за устойчивост на бетона ще бъдат изпълнени. В противен случай работата трябва да бъде спряна.

"Ние също така използваме електрически отоплители Master B 9 на обекта", продължава г-н Вавржиниак. "В момента имаме седем от тях. Те са страхотни за затопляне на колоните, наред с другите им приложения“. Колоните са покрити с фолио, за да задържа топлината. В този случай, електрическите отоплители са по-безопасни, тъй като по-високата мощност на дизеловите отоплители може да разтопи покривалата на по-малките колони. Електрически нагреватели се използват и за отопление на малки площи, като офиси.

Мобилни оплители със сигурност ще се използват и при довършителните работи, за подгряване на пода и изсушаване на стаите. Както дизеловите, така и електрически отоплители са подходящи за това.

Както можем да видим, служителите na Budimex "не се страхуват от лошо време и Познанския Технологичен Университет скоро ще има високотехнологично съоръжение, което със сигурност ще бъде и обект на завист от много университети.